Entegre devre nedir, ne anlama gelir? İngilizcede ‘Integrated circuit’ ya da ‘IC’ kısaltmaları ile bilinen bir parçadır. Bu parça Türkçeye çevrildiğinde ise bütünleştirmek ya da bütünleşik anlamına gelecektir. Farklı sistemler üzerinde kullanılarak işlevselliğinden yararlanılmaktadır. Elektronik devrelerin başlıca elemanları olduğu görülür. Bu sistemler üzerinde kullanıldığında birden fazla sistemi tek çekirdekte toplar.
Entegre Devre Nedir?
1940lı ve 60lı yıllar arasında sistemlerde çok fazla sayıda eleman bulunuyordu. Her bir eleman için manuel lehimleme ve sabitleme işlemi ciddi iş almaktaydı. Beraberinde güç ihtiyacını da doğurdu. Hal böyle olunca yıllar içerisinde transistörler başta olmak üzere farklı elemanlar geliştirilerek sorunun çözülmesi hedeflendi.
Devamında gelişen durumlar neticesinde engtegre devre ortaya çıktı. Peki entegre devre ne demek? Örneğin bir bilgisayar için gerekli olan lamba, diyot, direnç ya da diğer elemanların birleşerek tek bir elden kullanılmasıdır. Tek parça içerisinde sağlanan bu sistem neticesinde tek ürün ile ihtiyaçların tamamı karşılanmaya başlandı.
Türkçeye çevrildiğinde bütünleştirme adını alması da buradan gelmektedir. Sadece tek bir parça ile birden fazla ihtiyacın karşılandığı görülmektedir. Üstelik ekstra bir lehimleme, parça üretimi gerekmeksizin bunlar sağlanmaktadır.
Entegre Devre Elemanları Hangileri?
Bahsedilen bu parçaların elemanları kullanılacak bölgeye göre değişiklik gösterse de çok sayıdadır. Ürünün temel amacı birden fazla bileşeni tek koldan vermek olduğundan eleman sayısı arttırılabilmektedir. Kapasitesine bağlı olarak elemanlarında değişim gözlemlenebilmektedir. Genel itibari ile elemanları şunlardır:
- Diyot,
- Kondasatör,
- Direnç,
- Transistör.
Entegre Devre Çeşitleri Nelerdir?
Günümüzde kullanıma sunulan birden fazla sayıda entegre devre çeşitleri bulunmaktadır. Her birisi kendi içerisinde üretim ve kalite farklılığına sahiptir. Genel itibari ile kullanılan modelleri şu şekildedir:
1 – CMOS ve TTL Model Entegreler
Tamamen içeriğinde bulunan transistör tipine bağlı olarak farklı adlandırılmaktadır. Burada CMOS tipinde MOSFET transistörü tercih edilmektedir. TTL model entegreler de ise BJT transistör kullanımı gerçekleşmektedir. Enerji tasarrufu ve verimlilik özelliklerinden dolayı CMOS kullanılmaktadır.
2 – Kılıf Yapısına Göre Entegreler
Kullanılacak delikli kart üzerinde farklı şekillerde lehimlenmeleri isimlendirmelerinde de farkı yaratmaktadır. İki yönlü olarak ayrılmaktadır. THT yani Thought Hole Tegnology şeklinde veyahut SMD kılıfı içerisine lehimlenebilir. THT entegre devreler daha çok kart ile kolay lehimlendiği ve büyük yapıya sahiptir. Diğer taraftan SMD entegreleri makinelerde kullanıldığından daha küçük boyuttadır.
3 – Mikroişlemciler
Son günlerin en yaygın ve en gelişmiş entegre devreleri arasında mikroişlemciler bulunur. Mikrokontrolcü ya da mikrobilgisayarlar olarak da adlandırılmaktadır. Sahip olduğu yapısı oldukça küçüktür. Metrenin milyarda biri kadar bir transistöre sahip olmasından dolayı devre üzerinde yer kaplamaz, ağırlık yapmaz.
Entegre Devre Ne İşe Yarar?
Daha öncede değinildiği üzere bu sistemlerin bütünleştirme, birleştirme özelliği bulunur. Geçmişte tüm devre elemanlarının ayrı ayrı lehimlenmesi sorununu ortadan kaldırır. Sadece tek başına birden fazla elemanı bir araya getirerek aynı işlevin sürdürülmesini sağlar. Böylece ekstra lehimleme, yüzey üzerinde yer kaplama gibi durumla karşı karşıya kalınmaz.
Entegre Devre Elemanları Tedariği için İletişime Geçin
Günümüzde çok farklı alanlarda entegreler kullanılmaktadır. Ancak bu malzemelerin genel olarak yurt dışında imal edildiği görülmektedir. Hal böyle olunca üretim ya da hobi adına dışarıdan alımların yapılması gerekir. Entegre devre elamanları ithalat adına eğer bir firma arıyorsanız doğru adrestesiniz.
Ayarlatech olarak, müşterilerimize entegreler konusunda yardımcı oluyoruz. Farklı ülkelerden temin edilen bu parçaların güvenle ülkeye gelmesi sağlanmaktadır. Toplu/toptan alımlar sağlanabildiği gibi ihtiyacınıza göre sitemizden farklı ürünlerin de alışverişini yapabilirsiniz.