Semikondüktör, elektromanyetik alanda çeşitli devrelerde kullanılabilmektedir. Günümüz dünyasında giderek yaygın hale gelen devreler içerisinde belirli başlı malzemelerin kullanılması zorunludur. Bu zorunluluk devrenin istenen yönde çalışması adına şarttır. Bahsedilen devreler ve elektromanyetik yapılar içerisinde ‘semiconductor’ parçalar yer almaktadır.
Elektronik devrelerde farklı malzemelerin kullanımı alışılmış bir durumdur. Özellikle teknolojinin gelişmesi bu alanda değişik yapıların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Elektriğin diğer aşamalara ve parçalara geçebilmesi için iletken maddeler önemlidir. Fakat yarıiletken malzemeler de bu noktada oldukça önemli ve değerlidir.
Semiconductor Ne Demek?
Kısaca semikondüktör, yarı iletken madde olarak adlandırılmaktadır. İngilizcede semiconductor olarak da geçtiği görülmektedir. Adı geçen bu malzemeler yarıiletken olmasından dolayı belirli aralıklar da iletkenlik özelliğini aktif hale getirecektir. Her şart altında iletken olmaması istendik yönde çalışması adına oldukça önemli bir unsurdur.
Oldukça önemli bir sınıfı oluşturan yarıiletken sınıfı, iletkenler kadar aktif değildir. İletkenler sınıfı gibi sürekli elektriği iletmek yerine sadece ihtiyaç dahilinde iletimi kolaylaştırmaktadır. Bu özelliği ile elektronik malzemeler ve devreler içerisinde kendisine yer bulmaktadır. Kişiler ve ülkeler tarafından üretilmesini arttırmak adına özel ana malzemeleri üretilmektedir.
Günümüzde giderek önem kazanan ayrık semikondüktör malzemeleri adına ülkeler adına yatırımlar yapılmaktadır. Örneğin, Ukrayna bu malzemenin ana malzemesi olan Neon gazını üretmeye devam etmektedir. Bu üretimin %90’ını üstlenmesi ülkeler arasında da alışveriş ve ithalata yön vermektedir.
Yarı İletken Maddelerin Özellikleri Nelerdir?
Yarı iletken olarak adlandırılan semikondüktör malzemeler farklı özelliklere sahiptir. Bahsedilecek bu özellikler neticesinde özellikle temin edilerek kullanıldığı görülmektedir. Her bir özelliği devrelerin istendik yönde çalışmasına neden olacaktır. İşte, özellikleri:
- Isıya Bağlı Duyarlılık: Yarıiletken malzemeler özellikle iletkenlik kazanmak adına ısıya bağlı olarak aktif hale gelecektir. Isıya bağlı duyarlılığı böylece kontrol edilmesini sağlamaktadır.
- Elektrik İletimi: Baştan beri bahsedilen temel özelliği elektriği iletmesidir. İletken ve yalıtkan olarak adlandırılan zıt iki madde arasında bulunarak bağlantı sağlamaktadır. Bu bağlantı neticesinde yarı iletken malzemeler elektriğin kontrolünü oluşturur.
- Isı Değişimi: Elektrikten ısı üretimi yaratabildiği gibi ısıdan elektrik üretiminin oluşup durdurulmasında yardımcı olacaktır. Böylece bireylerin herhangi bir unsur karşısında hedeflediği enerjiyi oluşturmak için semikondüktör kullanması yeterli olacaktır.
- Işığa Karşı Duyarlılık: Yarıiletken malzemeler, ışığa karşı da bir duyarlılığa sahiptir. Alacağı ışığı farklı enerjiye dönüştürebildiği gibi değişik durumları da ortaya çıkarabilmektedir. Özellikle güneş panellerinde bu yüzden semiconductor kullanılmaktadır.
Yarı İletken Maddeler Nerelerde Kullanılır?
Sahip oldukları özelliklerden dolayı yarıiletken maddeler değişik noktalarda kullanılabilmektedir. Yaygın kullanım alanı bulması üretim aşamasında da ilerlemeye neden olmaktadır. Diğer taraftan semikondüktör ithalat yapılmasını da ortaya çıkaracaktır. İşte genel olarak yarıiletken maddelerin kullanım noktaları:
- Entegre devreler,
- Diyotlar,
- Transistörler,
- Güneş panelleri,
- Hızlandırıcılar,
- Sensörler,
- Radyo devreleri,
- Termoelektrik uygulamalar.
Semikondüktör İthalatı Nereden Yapılır?
Semiconductor ithalatı değişik noktalardan yapılabilmektedir. Ancak ihtiyaca bağlı olarak en yaygın ithalatı firmamız aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. Ayarlatech firması olarak elektronik ithalatı esnasında aktif olarak rol oynamaktayız. Kişisel ya da kurumsal ihtiyacınız adına firmamızla iletişime geçmeniz yeterli olacaktır.
Semikondüktör Boyutları Nasıldır?
Devrelerde çok küçük yapıda kullanılmasından dolayı boyutlandırmaları nanometre kapsamında hesaplanmaktadır. Fazlasıyla küçük olması kullanım aşamasında herhangi bir sorun yaşanmamasına neden olacaktır. Boyutlandırmalar metrenin sadece milyarda birine denk gelmektedir. Ancak tek tip bir boyutlandırması yoktur. Kullanılacak alana bağlı olarak nanometre bazları değişecektir. Bu aşamada ihtiyacınız doğrultusunda boyutlandırmaları konusunda da bilgi alabilirsiniz. Ayarlatech firmamızla iletişime geçerek dilerseniz mevcut stokları öğrenebilir ya da doğrudan sipariş verebilirsiniz. Sizin adınıza elektronik ithalat yapılarak malzemelerin ülke içinde dağıtılmasını sağlıyoruz.